Liigeste mitmekesine toitumine
See võib kõlada klišeena, kuid mitmekesine toitumine on tõesti parim kogu keha ja loomulikult ka liigeste jaoks. Aminohapped on hädavajalikud kollageeni tootmiseks, vitamiinid, mineraalid ja mikroelemendid aga liigesekõhre moodustamiseks. Kõik peab ilusti klappima, nagu pusles. Kui üks pusletükk on puudu, ei saa pilti kokku ja jõupingutused võivad osutuda mõttetuks.
Millised looduslikud ained ja toit on liigeste jaoks kasulikud?
– Antioksüdandid, mis aitavad kaitsta rakke, sealhulgas kõhrerakke vabade radikaalide halva mõju eest. Neid leidub sellistes erinevates puu- ja köögiviljades nagu tsitrusviljad, kiivi, mustikas, porgand, brokoli, mustsõstar, hapukapsas jpt. Väga kasulik võib olla ka roheline tee.
– Ensüümid, mis aitavad lagundada kulunud liigesekõhre jääke. Näiteks ananassis leiduv bromelaiin või kääritamisel tekkivad ensüümid.
– C-vitamiin on tähtis kofaktor kollageeni tootmises ning seda leidub puu- ja köögiviljades.
– B3-vitamiin toetab limaskestade korralikku toimimist. Seda leidub pärmis, maksas, kalas (tuunikala, lõhe) ja päevalilleseemnetes.
– Vask on samuti tähtis kofaktor sidekudede tekkes. Seda leidub lehtköögiviljades, kaunviljades, pähklites ja austrites.
– Seleen, mida leidub täisteraleivas.
– Kaalium, mida on aprikoosis, ubades ja pähklites.
– Želatiin, millest saab aminohappeid ja mida leidub tarrendis ja seakamaras.
– Glükoosamiin ja kondroitiin looduslikest allikatest. Neid sisaldavad tavaliselt komplekssed liigeste toidulisandid, mis on peamised toitaineallikad inimorganismis kondroitiini ja hüaluroonhappe moodustamiseks.
– Muud kasulikud ained, mida leidub sageli vürtsides, näiteks harilikus kollajuures (kurkum) või ingveris.